Атанас Зафиров: Суверенитетът на България не бива да бъде обект на пазарлъци

30480_660_370
Атанас Зафиров: Във външната политика емоцията невинаги е най-добрият съюзник

– Г-н Атанас Зафиров, алармирахте чрез социалните мрежи за увеличение на мигрантския поток. Какво предизвика гнева ви? Какво не успя да свърши кабинетът „Борисов 2“ за защита на българските граници?
– Моята реакция беше провокирана от конкретни факти. Само за десетина дни в региона на Бургас станаха публично известни 3 случая на заловени големи групи мигранти, незаконно проникнали на територията на страната. Касае се основно за граждани на Пакистан и Афганистан, които идват от страни, където не се води война и на практика се преследват икономически или други интереси. Близо 70 души за по-малко от две седмици е стряскаща цифра и по никакъв начин не кореспондира с бодряшките уверения за нулев, забележете, миграционен натиск и качествено изграждане и функциониране на т.нар. „защитно съоръжение“.
Смущава и начинът, по който бяха открити тези хора – едните извадени от горящ камион с чакъл около границата, другите в тайник на камион, отново с чакъл, и двата по всяка вероятност на фирми, ангажирани със строежа на стената.
Това отново поставя въпроса, как бяха избрани фирмите, защото има огромно разминаване в цената на един линеен км съоръжение – при кабинета „Орешарски“ тя беше 250 хил. лв., а при „Борисов 2“ – около и над милион. И в крайна сметка кой ще поеме отговорността, че съоръжението още не е завършено, а финалът се отлага постоянно. Много им било трудно на изпълнителите, теренът бил нелек. А като взеха милионите, дали пак им беше трудно? Изумен съм от нахалството и упоритостта, с които се повтарят едни и същи лъжи в стремеж най-накрая да станат истини.

През месец декември лично разговарях с областния управител на Бургас, който беше посочен от служебния кабинет като пример за успешен управленец, и получих неговите уверения, че до средата на февруари ще имаме завършена ограда. Сега сме средата на април и краят е отложен, разбирам, за летните месеци. Милионите обаче не се отложиха и като златна река изтичат в нечии джобове. Категорично настоявам за пълно разследване на цялата процедура, реалните стойности и виновниците за забавянето. Аз разбирам, че да се говори по тези теми не е много здравословно. Разбирам, че става въпрос за огромни суми, буквално заровени в земята, както и каналджийски схеми, генериращи огромен паричен ресурс. Но и разбирам също така, че с всеки нелегално проникнал на наша територия чужденец рискуваме един ден да се озовем в световните новини. А това е моят най-голям кошмар!

–  Бившият зам.-министър на отбраната през 2009 г. Валентин Радев от ГЕРБ обвини президента и служебното правителство за презаселването на мигранти у нас. Това заяви той в коментар за новия проект на наредбата за интеграция на бежанците, който беше публикуван за обществено обсъждане в петък. Какъв е вашият коментар?
– Г-н Радев доста фриволно спекулира с цифрите, както и явно не прави разлика между прелокация и разселване. Да твърдиш обаче, че служебен кабинет с 3 месеца живот е отговорен за мигрантските тълпи, след като партийните повелители на г-н Радев с години безропотно подкрепят сбърканата дясноевропейска мигрантска политика на т.нар. „началници от Брюксел и Берлин“ и дори нещо повече, приел си постановление, с което на практика си поканил тези хора в страната, обещавайки им лек живот и привилегии, непосилни за собствените ти съграждани, това вече си е чиста проба гьонсуратлък. Защото още са ми пред очите онези синковци от лагерите в София, които се бунтуваха срещу условията в тях и размахваха това постановление като свидетелство за „потъпканите им права“. Както и едни други, които пък го раздаваха в бежанските лагери в Гърция, в стремеж да приберат парите на тези нещастни хора, обещавайки им светло бъдеще в България.

– БСП настоя Постановление 208 за интеграция на бежанците у нас да бъде отменено. Служебното правителство изпълни това, но прие ново постановление. С какво то е по-добро от първото и смятате ли, че по този начин ще се реши проблемът с миграционния натиск?
–  Правилно беше постановлението да бъде отменено. Защото то беше предателско, прието на тъмно, без обсъждане и със спорни текстове. Доказа го и фактът, че нито една община не  пожела да го приложи, а текстът му предизвика напрежение и протести. И днес, вместо неговите автори да се извинят на българския народ, те, представете си, пак ни поучават.
Дали новото постановление е по-добро, все още не мога да кажа. Правят впечатление обаче няколко неща. В него има далеч по-ясни критерии за интеграция. Далеч по-ясни ограничителни условия и изисквания. Отпаднало е условието да се плащат детски градини и училища и редица други положителни промени. В същото време остава частта за национално съфинансиране на процеса – нещо, с което аз категорично не мога да се съглася. Не България покани тези хора и не ние запалихме войните в света. Не искам ние да плащаме чужди сметки.

– Законопроектът, който предвижда уседналост на гласоподавателите за всички избори, предизвика бурни реакции в обществото, но като че ли най-сериозни критики отнесе президентът Радев. Тезата, че държавният глава не може да инициира подобни промени, тъй като това противоречи на Конституцията, достатъчно основание ли е говоренето за тях изцяло да бъде пренебрегвано, още повече че опитите за външно вмешателство в нашия изборен процес се засилват?
– Този дебат трябваше да започне. В този контекст е добре, че президентът зададе тона, друг е въпросът, че от министерството не уцелиха точната мярка и че законопроектът в този му вид беше свален. Безспорно актът на ограничаване правата за гласуване на българите в чужбина е най-малкото силно дискусионен и силовото му налагане едва ли би решило проблема. В същото време наистина трябва да се намери работещ механизъм, който да не позволява външна намеса в изборите, нещо, което видяхме на последните такива. Наистина има една категория български граждани, които тотално са прекъснали връзката си със страната и биват активирани само по време на избори в полза на една определена политическа сила. Видяхме, че тези хора дори не говорят български и на практика изпълняват чужди сценарии, в ущърб на българските национални интереси. Подобно поведение няма как да бъде поощрявано и законодателно решение трябва да се търси.

– България или по-скоро външното ни министерство подкрепи с официална позиция ударите на САЩ по Сирия. Как ще коментирате действията на първите ни дипломати?
– Като прибързани. Нищо не предполагаше подобна реакция от българска страна. Нормалната практика е в подобни случаи да се изчака санкция на ООН и след като независим орган посочи виновните за безспорно ужасното престъпление с използването на химическо оръжие, да се вземе страна. Нека не забравяме, че тази война не е наша, не ние я започнахме, но България е една от страните, която търпи ужасните последици от нея. Остава ни да се надяваме, че подобни прибързани реакции няма да ни струват допълнителни трудности.

– Нито една политическа сила, включително и БСП, не коментираха изразената от Външно позиция. Защо всички запазиха мълчание по тази изключително важна тема?
– Липсата на достатъчно достоверна информация предполага внимание и такт в даването на каквито и да е било оценки по теми, които в крайна сметка се отнасят за човешки животи. Прибързаните реакции носят в себе си риск от бъдещи усложнения. Във външната политика емоцията невинаги е най-добрият съюзник. Още повече че немалко политици от БСП, и аз в това число, публично определиха реакцията на Външно министерство като прибързана и недобре балансирана. Позицията на левицата винаги е била за въздържане от военна намеса без резолюция на Съвета за сигурност на ООН.

– Неоспорим факт е, че „Стратегията на България за националната сигурност“ датира преди Арабската пролет от 2011 г. и е абсолютно неадекватна. Нуждае ли се страната ни от нова отбранителна доктрина и нова доктрина за външната политика?- Промените в глобалната среда пораждат необходимостта от изработване на изцяло нова Стратегия за национална сигурност, обхващаща в комплекс съвременните рискове и заплахи и стъпките за изграждане на ефективна система за противодействие. БСП е за провеждане на политика, която да гарантира суверенитета, сигурността и независимостта на страната. Ето защо сме готови да постигнем съгласие и да дадем подкрепа на бъдещо управление по теми, касаещи националната сигурност на страната, като отчитаме и очакваме това да бъде модел на поведение на всички български партии не само в парламента, а и в цялото общество. Интересите и суверенитетът на България не могат да бъдат обект на партийни и каквито и да е други пазарлъци и всеки опит в тази посока ще срещне нашата решителна съпротива./ Юлия Кулинска

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!